2015 Château Pajzos Tokaj Late Harvest Hárslevelü 50cl.
Hongarije, zoete witte wijn
-
Wijnimporteur met eigen (web)winkel en proeflokaalVragen over een product? Bel: 035-5311311
-
Al 30 jaar ervaringKom langs voor het beste wijnadvies
-
BezorgingWegens grote drukte kan de levertijd afwijken
-
Mooiste wijnwinkel in 't GooiTorenlaan 33a, 1251 HG Laren
Ook edelzoete tokaji heeft een prachtige reputatie. Proef deze van Pajzos maar eens: een eigentijdse, onweerstaanbaar lekkere, zoete witte wijn van laat geplukte hárslevelü-druiven.
De perfecte begeleider van talloze nagerechten, zoals tarte tatin, bavarois en fruitdesserts, maar hij smaakt ook fantastisch bij pittige kazen. Ook liefhebbers van foie gras genieten van de combinatie zoete wijn en lever!
Eenmaal geopend is deze wijn makkelijk één tot twee weken houdbaar in de koeling.
Geurige zoete witte wijn met een rijk aroma van rijpe appel, meloen en perzik. De smaak is volzoet, met een frisse evolutie; de afdronk sappig, aromatisch en aanhoudend.
Fraaie wijn bij zoete nagerechten met fruit, maar ook heerlijk als aperitief met fijne amuses van paté.
Op dronk vanaf één à twee jaar na de oogst; gemakkelijk tot acht jaar houdbaar.
Hongarije
Tokaj
50cl.
Alc.:10%
Château Pajzos in Tokaj is ondanks zijn Franse eigenaar, Ronan Laborde, door en door Hongaars. Tokaj is immers al eeuwenlang beroemd om zijn zoete wijnen van typisch Hongaarse druiven, zoals hárslevelű en furmint. Het klimaat is er dan ook bijzonder: het wijngebied wordt omgeven door bossen, heuvels en rivieren die zorgen voor precies de juiste vochtigheidsgraad die nodig is om edele rot op de druiven te ontwikkelen. Daardoor verschrompelen de druiven, worden ze zoet en krijgen ze specifieke aroma’s. Ter plekke noemen ze zulke druiven aszú.
De wijngaarden staan onder de hoede van István Bai. Deze jonge, hoog opgeleide wijnmaker leidde zijn eerste oogst al op zijn zeventiende. Hij houdt wel van een experiment en volgens zijn collega’s weet hij niet wat ‘onmogelijk’ betekent. Dat heeft hij gemeen met zijn baas Ronan, die naast Pajzos het succesvolle Château Clinet in Pomerol runt en tussendoor ook nog marathons loopt…
De wijngaarden, Pajzos en Megyer, liggen in het hart van Tokaj, op zo’n 200 meter hoogte. Ze hebben vulkanische bodems, wat de druiven prachtige zuren en concentratie meegeeft. Omdat het microklimaat van Megyer koeler is, zijn de druiven uit deze wijngaard bestemd voor de droge wijn van het château, die van uitzonderlijke kwaliteit is. Net als de zoete Tokaji Aszú overigens: een echte smaaksensatie.