Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel 2016 Anne de Joyeuse Pinot Noir, Gargantuavis

2016 Anne de Joyeuse Pinot Noir, Gargantuavis

€10,95
op voorraad
Terroir des dinosaures
Vente et Degustation.
  • Wijnimporteur met eigen (web)winkel en proeflokaal
    Vragen over een product? Bel: 035-5311311
  • Al 30 jaar ervaring
    Kom langs voor het beste wijnadvies
  • Binnen 1-3 dagen thuisbezorgd
    indien alles op voorraad
  • Mooiste wijnwinkel in 't Gooi
    Torenlaan 33a, 1251 HG Laren
Beschrijving

De wijn is robijnrood gekleurd en geurt naar kersen en rode vruchten. Hij is evenwichtig en rond in de mond met een soepele afdronk. Lekker bij geroosterd vlees, kalfshaas, eendenbout of parelhoen.

De cave Anne de Joyeuse is een coöperatieve in Limoux in het uiterste zuiden van Frankrijk (nog ten zuiden van Carcassonne). In tegenstelling tot wat je zou denken is Anne de Joyeuse geen dame maar een heer. De naam werd gekozen als eerbetoon aan de man die ten tijde van koning Hendrik de 3e van Frankrijk (1551-1589) het hertogdom Joyeuse onder zijn hoede kreeg. De streek ligt aan de voet van de Pyreneeën (departement Aude) en de wijngaarden (tot wel 500m hoog) zijn de meest westelijke van de Languedoc. Er staan zowel mediterrane (syrah, grenache, mourvèdre e.a.) als internationale druiven (merlot, cabernet sauvignon, chardonnay e.a.) aangeplant. Dat komt omdat de streek een klimaat geniet dat beïnvloed wordt door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee.

Er zijn ongeveer 370 wijnboeren aangesloten bij de kelder. Samen beschikken ze over een kleine 3.000 hectare wijngaarden. Ze produceren jaarlijks meer dan 5 miljoen flessen wijn en realiseren een zakencijfer van ruim 30 miljoen Euro. De helft van de productie wordt aan het buitenland verkocht. Samenwerken op een dergelijke schaal heeft zo zijn voordelen. De cave beschikt over de modernste uitrusting en voldoet aan de strengste regelgeving op het vlak van hygiëne en milieu. Alle wijnboeren die zich wensen te associëren met de cave Anne de Joyeuse zijn gehouden tot het naleven van een lastenboek waarin de gewenste werkwijze nauwgezet staat omschreven. Bovendien werd het bedrijf als één van de eersten in Frankrijk gecertificeerd door Bureau Veritas voor hun duurzame en milieubewuste aanpak. De toegepaste procedures werden samengevat in een charter onder de naam Protect Planet®. Uiteraard heeft die precieze werkwijze ook invloed op de wijnen die er gemaakt worden.

Pinot noir is een druivensoort met een bijzondere reputatie. De grote rode wijnen uit de Bourgogne worden allemaal van dezelfde druif gemaakt. In het zuiden van Frankrijk is hij eerder uitzondering dan regel. De wijngaarden waar deze wijn vandaan komt, liggen echter allemaal in het voorgebergte van de Pyreneeën. Het zijn koele wijngaarden en daardoor gedijt de druivensoort ook hier. De koelte bevordert de finesse in het fruit en dus ook in de wijn. Vóór de gisting laat men de most weken. Tijdens de gisting wordt de hoed (schillenkoek die op het sap gaat drijven) dagelijks ondergedompeld in de most om de wijn kleur te geven. Hij wordt gerijpt op eikenhouten vaten en daarna geassembleerd.

Gargantuavis philioinos is de Latijnse naam voor een dinosauriër soort die ruim 70 miljoen jaar geleden leefde in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Het was een loopvogel ter grootte van een struisvogel.