Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel 2019 Van Volxem Wiltinger Riesling

2019 Van Volxem Wiltinger Riesling

€17,95
Mosel Riesling
Wijnkoperij Wesseling, een begrip in Laren en omstreken sinds 1988.
  • Wijnimporteur met eigen (web)winkel en proeflokaal
    Vragen over een product? Bel: 035-5311311
  • Al 30 jaar ervaring
    Kom langs voor het beste wijnadvies
  • Bezorging
    Wegens grote drukte kan de levertijd afwijken
  • Mooiste wijnwinkel in 't Gooi
    Torenlaan 33a, 1251 HG Laren
Beschrijving

Van Volxem
Wiltinger Riesling

Duitsland 

Mosel

Deze wijn bestaat volledig uit de Riesling druif. Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting. Dit totale proces van vinificatie en lagering meent 6 tot 7 maanden in beslag, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in de maand mei.

Een subtiele hint van minerale tonen en zwarte peper. Na een aantal minuten in een groot glas komen de aardse tonen naar boven en is er een delicate geur van blauwe bessen.

Past goed bij visgerechten en schaal-en schelpdieren. Verder te serveren bij Aziatische gerechten en sushi.

 

Van Volxem
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Deze onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan overleven. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde maakt deel uit van de Bittburger familie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.

Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwt. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Mosel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Mosel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.