Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel 2021 Viognier Deakin Estate

2021 Viognier Deakin Estate

€7,95
AustraliëRed Cliffs, Victoria
De Larense wijnkoperij.
  • Wijnimporteur met eigen (web)winkel en proeflokaal
    Vragen over een product? Bel: 035-5311311
  • Al 35 jaar ervaring
    Kom langs voor het beste wijnadvies
  • Bezorging
    Wegens grote drukte kan de levertijd afwijken
  • Mooiste wijnwinkel in 't Gooi
    Torenlaan 33a, 1251 HG Laren
Beschrijving

Viognier Deakin Estate

Australië
Red Cliffs, Victoria

Fris, fruitig en sappig van smaak met groene- en gele appel, passievrucht, rode grapefruit en peer. In de neus fruitige en lichte geur met lychee, passievrucht, druif en appel. Lekker bij salade met blauwe kaas en peer, cocktail met King Crab en flinters van granny smith appel, gegrilde coquille met vinaigrette van grapefruit.

Het wijnhuis: Deakin Estate

Het Deakin Estate heeft in korte tijd een naam weten op te bouwen als producent van typische Australische wijnen, wijnen met veel aromatische kracht en een flinke dosis exotisch fruit. De wijnen zijn afkomstig van een prachtig landgoed, Redcliffs, dat in totaal liefst 600 ha omvat. Hiervan is 250 ha beplant met alle denkbare soorten citrusfruit: sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit. De overige 350 ha zijn bestemd voor de wijnbouw. Vroeger werden de druiven van dit landgoed als tafeldruiven verkocht. In 1980 werd een echte winery neergezet, zodat naar wijnproductie kon worden omgeschakeld. In de loop der jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit, en in 1994 werden de wijnen van dit Estate onder het eigen label op de markt gebracht. Het estate is vernoemd naar Alfred Deakin, eerste minister van Australië aan het einde van de 19e eeuw. Hij stimuleerde de vestiging van boeren van buiten Australië in deze bijzondere streek, waarmee hij verantwoordelijk is voor de eerste ontginning van deze vruchtbare regio. De omvang van het estate stelt de eigenaren, de familie Yunghanns, in staat een deel van de druiven te verkopen aan grote huizen. Maar het feit dat men zelf ook over deze druiven kan beschikken maakt een snelle expansie mogelijk. Het is zonder enig probleem mogelijk meer flessen te bottelen als daar behoefte aan is. Het succes is te verklaren uit het karakter van de wijnen: mooi rijk van smaak, en vooral heel typisch voor de druif waar de wijn van gemaakt is, met het accent op heerlijk rijp fruit.

Het gebied: Mildura, Victoria

Rond de stad Melbourne bevindt zich een van de belangrijkste wijnprovincies van Australië: Victoria. De wijnbouw is hier belangrijk omdat Victoria het zuidelijke deel is van het vasteland van Australië. Australië heeft een warm klimaat en wijnbouwers zoeken dus de koelste plek, op het zuidelijk halfrond zo zuidelijk mogelijk. De meeste wijngaarden bevinden zich niet al te ver van zee, om optimaal te profiteren van zoveel mogelijk koelte. Dat is echter lang niet het enige klimaattype van Victoria. Met name in het noordwesten is het klimaat sterk continentaal van karakter: heet en droog. In dit gebied, Mildura, vinden we het Deakin Estate. De oogst begint hier vroeg, meestal al begin februari (in vergelijking met het Noordelijk Halfrond is dat begin augustus). Veel wijngaarden in dit gebied zijn voorzien van irrigatie, omdat de druiven anders een wat al te dorstig bestaan zouden leiden. En natuurlijk vinden veel wijnboeren het vooral belangrijk om een flinke oogst binnen te halen. En daarvoor is het water broodnodig. Water is onder andere afkomstig van de rivier de Murray, die dit gebied doorkruist. De regio met zijn boeiende rivier is een belangrijke toeristische bestemming voor inwoners van steden als Melbourne en Canberra. Maar met het groeiende belang van de wijnbouw in Australië en de toenemende wereldwijde dorst naar Australische wijnen kan het belang van de wijnbouw in deze boeiende en interessante streek alleen maar verder toenemen.