De wijnen van Piëmonte...
Geachte wijnliefheber,
Piëmonte, letterlijk aan de voet van de bergen, lees Alpen, heeft 13 DOCG-gebieden, het hoogste aantal van Italië. De bekendste
zijn Barolo, Barbaresco, maar ook Moscato d’Asti behoort daartoe. Wij laten u de komende weken graag een selectie proeven
uit ons assortiment :
Wit :
Monferrato Bianco DOC 2012, “Estrosa”, Pico Maccario 11,95
Monferrato is een streek in het noorden van Piëmonte, met als hoofdplaats Casale Monferrato. De voornaamste productie betreft
hier (vnl rode en mousserende) wijn, veeteelt (vlees en kaas) en truffels. Het jong en zeer kwaliteitsbewuste bedrijf Pico Maccario
maakt echter ook een uitstekende en bijzondere witte wijn, gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc en de lokale Favorita-druif
Cinerino 2011, Marziamo Abbona 21,75
Enige jaren geleden mocht ik hier de geheel nieuwe winery bewonderen. Het Italiaanse besef voor stijl komt geheel tot z’n
recht in deze arena achtige opzet. Het is duidelijk te zien dat men succes heefr met de wijnen! Ook deze Cinerino is iets bijzonders.
Het is een wijn gemaakt van de viognierdruif die op nieuwe eiken vaten heeft gerijpt. Het is een uitbundig geurende en krachtig
smaken droge witte wijn,
Rood :
Barbera d’Asti “Lavignone”2011, Pico Maccario 11,95
Asti is de naam van een provincie in Piëmonte, maar ook van de belangrijkste stad in deze provincie. Naast de beroemde mousserende
wijnen komen hier krachtige rode wijnen vandaan, op basis van de Barbera-druif. De druiven werden geplukt bij volledige rij
roestvrij staal vergist. Na nog enige maanden flesrijping is het resultaat een robijnrode kleur, met een geur van kersen, pruimen en bessen.
Barbaresco “Bricco San Giulano” 2009, Pellisero Pasquale 21,55
Barolo en Barbaresco worden gemaakt van de Nebbiolo druif. Het verschil tussen Barolo en Barbaresco, zit o.a. in de bodem. Die van
Barbaresco is lichter en vruchtbaarder. De wijngaarden liggen ook iets minder hoog, waardoor het er warmer is en er gemiddeld 10
dagen eerder wordt geoogst. Door de toegankelijkheid hoeven ze gemiddeld korter te rijpen op houten vaten en zijn wat eerder
op dronk. Deze wijn komt van een kleine winery en is afkomstig van de druiven van één wijngaard.
Barolo “Meriame” 2009, Paolo Manzone 39,95
Hoewel niet officiëel, worden enkele van de wijngaarden in de 5 dorpen, die samen het Barolo gebied vormen, beschouwd als cru,
zoals de Meriame wijngaard in Serralunga d’Alba. De druivenstokken zijn 25 tot 50 jaar oud en groeien in een klein amfitheater,
waardoor ze beschermd zijn tegen wind en plotselinge daling van temperatuur. Twee jaar vindt houtrijping plaats op vaten van
Frans eiken, waarvan jaarlijks 30 % nieuw.
Barbera d’Asti 2010, “Bricco dell’Uccelone”, Giacomo Bologna Braìda 49,95
Giacomo Bologna was de man die onderkende dat de Barberawijngaarden gelijkenis vertoonden met die van de Bourgogne.
Hij begon in 1982 de druiven van z’n beste wijngaard, Bricco dell’Uccelone, apart te plukken en temperatuur-gecontroleerd te
vergisten, waarbij de opbrengst per hectare werd teruggebracht tot 40 hl /ha. Vervolgens werd de wijn opgevoed in nieuwe
barriques van Frans eiken. Het resultaat sloeg in als een bom en hij zette het druivenras Barbera op de kaart.
Dessertwijn:
Mosto d’Uva “El Caliè”, Borgo Maragliano 5,95
Om dit type wijn is het plaatsje Asti wereldberoemd geworden. Het is een zeer geurige, mousserende dessertwijn gemaakt van moscatodruiven met weinig alcohol, in dit geval maar 3 %.
Deze wijnen staan t/m zaterdag 7 december op de proeftafel.